Pekmez, slatki deo zimnice

Istorija i tradicija pekmeza

Tegle pekmeza sa šarenim maramama preko
Image by meineresterampe from Pixabay

Tradicija pripreme i upotrebe ovog ukusnog namaza kod nas veoma je duga. Sama reč pekmez potiče iz turskog jezika i znači ukuvani voćni sok. Istorija kaže da je pekmez nastao vrlo spontano i interesantna je činjenica da je rezultat jedne zabrane. Prema turskim verskim pravilima bilo je zabranjeno proizvoditi i konzumirati alkohol. Kako su Turci osvojili predele bogate vinovom lozom, a nije smeo praviti alkohol, svež sok od neprevrelog grožđa termički se obrađivao dok se ne zgusne. Zgusnuta masa postala je omiljeni slatkiš pod imenom pekmez. U taj tradicionalni pekmez se ne dodaje šećer. Vremenom je ovaj voćni namaz počeo da se pravi i od drugog voća poput smokve, dunje, šljive, kajsije… Jedini pekmez za koji se smatralo da ima nedostatak jeste onaj od šipka, jer se za njegovo spravljanje morao koristiti šećer.To mu i nije neka mana, jer ko ne voli pekmez od šipka…

Pekmez od jagoda,mnogo dobar recept, gotov za 60 min

Priprema pekmeza

Priprema pekmeza je vrlo jednostavna, ali se moraju pratiti odeđene upute, jer na kraju kao proizvod može nastati i džem ili marmelada. To su namazi slični pekmezu, ali razlike postoje. Džem se dobija kuvanjem celog ili krupnije sečenog voća kraći vremenski period. Tada se dobija masa koja je tečnija od pekmeza i marmelade i ima vidljive komade voća. Za razliku od njega, za marmeladu je potredno dobro usitnjeno voće i ona je uvek glatke teksture. Pekmez se duže kuva i zato je gušći, a i ne koristi se šećer za njegovu pripremu, ili se koristi u vrlo malim količinama, u zavisnosti od slatkoće voća od kog se priprema.

Priprema crvenog pekmeza od voća u velikoj šerpi
Image by meineresterampe from Pixabay

Vrlo važna stvar za pripremu pekmeza jeste ta da se ne kuva prezrelo voće, već tek dozrelo ili malo zeleno, zbog pektina koji zgušnjava. Recept za pripremu je vrlo jednostavan: voće se dobro opere i odstrane se nepotrebni delovi poput koštice, peteljki, odnosno nejestivi delovi. Ako je potrebno doda se manja količina šećera, ali ne više od 20%  od ukupne količine voća. Zatim se voće ugnječi dok ne pusti sok, a ujedno i sjedini sa šećerom ako je dodat. Ovako pripremljena smesa odstoji par sati, a zatim se kuva na laganoj vatri. Pekmez je gotov ukoliko ostaje trag na tanjiriću kada se kašikom prođe kroz njegovu teksturu.

Bakina kuhinja – marmelada od jabuka i dunja sjajan recept

Odlaganje pekmeza

Načini odlaganja pekmeza su različiti. Jedan od njih je da se u oprane i vruće tegle sipa vruć pekmez, poklopi se celofanom, a zatim se tegle dobro umotaju ćebetom da se za jedna dan sve polako i dobro ohladi. Drugi način je da se malo prohlađen pekmez sipa u tegle, a zatim se tegle poređaju u zagrejanu rernu kako bi se za pola sata na 100 stepeni uhvatila korica i tek onda se zatvaraju celofanom ili poklopcem.

pekmez više vrsta u teklicama voće pored pekmeza
Image by silviarita from Pixabay

Naravno svaka domaćica ima svoj način odlaganja, kao i meru za količinu šećera, ali i izbor da li će staviti konzervans, kako bi pekmez duže opstao. Kako pekmez može da se pravi i kao mešavina više vrsta voća i to je domen domaćice. Koja će kombinacija biti zavisi od nje same. Jedna od najčešćih je mešavina kruške, šljive i jabuke, zatim od breskve i jabuke ili smokva sa malo kruške, a neodoljiva je i kombinacija dunje sa pokojim listićem mirišljave aromatične rozetle.

Malo je domaćica koje se odlučuju na upotebu konzervansa, jer je pekmez poslastica koja na policama ostave ne ostaje dugo. Rado se jede namazan na hleb, kao premaz za palačinke, a neizostavan je sastojak štrudli, pogotovo onih s makom. Često se koristi za pripremu raznih kolača. Zbog ovako široke primene domaćice ga neretko kuvaju u kazanu, a ne u šerpi.

Sigurno i vi imate svoj omiljeni pekmez. Ako se pripremate za spremanje pekmeza, potražite recept i uputstvo za vaš omiljeni pekmez, džem ili marmeladu. TvKuhinja ima dobre predloge već proverenih domaćica: kategorija Pekmez i džem

Autor: Jelena Grandić Ristović

Ostavite odgovor